Het is niet altijd even makkelijk om de financiële afronding van je werkzaamheden door te geven. Wat is nu het verschil tussen bruto-bruto en netto? Wat is de kleinevergoedingsregeling en wanneer is het verstandig om deze toe te passen? Op deze, en andere vragen, geven we antwoord in deze blog.
Bruto-bruto, bruto of netto?
De meest voorkomende vraag die wij krijgen is wat nou precies bruto-bruto, bruto en netto is. Het is eigenlijk heel simpel. Bruto-bruto is de all-in prijs die je afspreekt met de opdrachtgever, ex-BTW. Dit wordt ook wel de uitkoopsom genoemd. Hier zit alles in: de premies en de loonbelasting. Een bruto gage is het bedrag zonder de premies, deze komen dan voor rekening van de opdrachtgever. Bij een netto gage komen de loonbelasting én de premies voor rekening van de opdrachtgever. Het laatste komt zelden voor en een bruto gage ook niet zo vaak. Het meest voorkomende is de uitkoopsom, oftewel bruto-bruto. Andersom is het zo dat de netto gage de uitkoopsom is min de belastingen en premies en de bruto gage de uitkoopsom min de premies.
KVR, wel of niet?
De kleinevergoedingsregeling, afgekort tot KVR, kun je zien als een vooraftrek op de beroepskosten. Deze regeling geldt alleen voor de artiestenregeling. Je mag met de KVR per dag maximaal 163 euro belasting- en premievrij ontvangen. Normaal gesproken geef je bij de opgaaf inkomstenbelasting op welke beroepskosten je hebt gemaakt en kun je dit als aftrekpost gebruiken. Nu verleg je dit moment naar eerder op het jaar. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat de toegepaste KVR ongeveer gelijk is met de werkelijke beroepskosten. Wanneer je meer KVR hebt toegepast dan dat je beroepskosten hebt zal je hier nog een stukje inkomstenbelasting over moeten betalen, afhankelijk van je andere aftrekposten. Dit kan ook een bewuste keuze zijn omdat je geen premies hoeft te betalen over het gedeelte waarover je de KVR toepast. Zo voorkom je dubbele premies als je al in loondienst bent.
Hoe zit het met de BTW?
Een vraag die we vaak horen is of de BTW onderdeel is van de gage. Dit is niet het geval. Wanneer je een afspraak maakt met je opdrachtgever zorg en dan voor dat deze altijd exclusief BTW is. Als je inclusief BTW afspreekt dan trekken we dit van je gage af en dat is zonde. Het kan ook voorkomen dat de opdrachtgever niet BTW-plichtig is. We sturen dan gewoon een factuur zonder BTW.
Identiteitsbewijs
Als je via ons uitbetaald wordt dienen wij een identiteitsbewijs van je te bewaren. Dit komt omdat wij voor deze opdrachten je werkgever zijn. We kunnen alleen paspoorten en ID-kaarten accepteren, rijbewijzen dienen alleen als legitimatiebewijs. We dienen altijd een schone kopie te ontvangen waar niets doorheen is geschreven, doorgekrast of iets op is afgedrukt. Wat vaak fout gaat is dat we halve kopieën ontvangen. Van een paspoort hebben we altijd beide bladzijden nodig wanneer je het paspoort openklapt. Bij een ID-kaart hebben we zowel de voor- als de achterkant nodig.
Wij snappen dat het best lastig is, vooral als je het nog niet vaak hebt gedaan. Wij zijn ervoor om je hierbij te helpen. Je kunt daarom altijd vragen stellen, dan helpen wij je verder